Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Elérhetőségek
Papelito 29 Kft.
Telefon: +36-1/215-0506
+3630/958-5991
Cím: 1089 Budapest, Orczy út 27.
Nyitva: H-P 10-18h.
Közösségi oldalak

okostelefonVásároljon oldalunkon kényelmesen mobilról is!

Házhozszállítás

Naptár
2020. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Látogató számláló
0
1
7
0
5
3
3

Alapozás, festékek - melyik mire való?

Ezekben a leírásokban egyrészt megpróbáltunk olyan alapinfókat összegyűjteni, amiket a feltett kérdések alapján gyűjtöttünk össze. Másrészt pedig folyamatosan töltjük az újdonságok bemutatásával, felhasználási lehetőségeik részletezésével.

 ALAPOZÓ FESTÉK, ALAPOZÓ PASZTA
Ha nem nedvszívó felületet szeretnénk festeni (pl. fémet, műanyagot), mindenképpen használjunk alapozót, ez fogja ugyanis a festékréteg tapadását biztosítani. Más alapanyagnál (fa, polisztirol) is érdemes használni, mert a porózus felület így ezt fogja „beszívni”, és a következő réteg festék már nem az alapanyagba kerül, hanem a felületre. Így – alapozás után- akár egy réteg is elég lehet a felület festésére, és szépen be fogja fedni.

Az alapozó paszta pedig az esetleges egyenetlenségeket segít korrigálni. Használata után egy kis csiszolással szép, egyenletes felületet kapunk. És hogy mi mindenre jó még az alapozó paszta? Itt egy Pentart videó róla:

  

AKRILFESTÉK (matt, fényes, metál, gyöngyház verziók): Vízbázisú, de száradás után már nem oldható (szemben a temperával, ami viszont kimosható). Jól tapad szinte minden felületen, fedőképessége a pigment tartalomtól függ, nem a festék állagától.Gyorsan szárad, ezért, ha finomabb mintákat festünk vele, érdemes egy kevés lassítót használni hozzá. Pár csepp elég, különben egyáltalán nem fog megszáradni! Kiváló kontúr festékek is kaphatóak, melyeket csőrös tubusban forgalmaznak. Lehet velük pöttyözni, indamintát rajzolni, egy meglévő minta kontúrját kiemelni, stb., stb.

Krémes akrilfesték:  Félfényes (selyemfényű) metál, valamint már matt verzióban is kapható. Sűrűbb, testesebb festék, mint a hagyományos akril, így akár 3 dimenziós alkotások is készíthetőek vele.

  

 

DEKORFESTÉK: Minden más festési felhasználás mellett kiválóan alkalmas például bútorfelújításra. Krémes, lágy, kicsit a krétafestékre emlékeztet az állaga. Nagyon könnyű vele dolgozni, és a sötétebb színeknél elég lehet akár egy réteg is.

 

Antikoló festék: Kopottas, antik hatást lehet elérni a használatával. A színek keverhetőek, és persze egymással passzolnak. Egy színt felfestünk, hagyjuk megszáradni, majd jöhet a másik kiválasztott. Utána azonnal rácsöpögtetjük a festékeltávolítót a kívánt helyekre, és egy puha ronggyal áttöröljük. Így kaphatunk egy kopottas, itt/ ott átmenetes színkompozíciót a tárgyon, ami régies, kopottas hatást fog kelteni.

Egyéb festékek, amiket alapozó nélkül használunk:

Lazúr, lazúrgél: Fára alkalmazható anyagok, színezik és egyben védik is azt. Kicsit "szőrös" lehet tőle a fa, amit egy kis csiszolással  eltüntethetünk. Trükk: ha viaszpasztával stencilezünk, és utána az egészet átkenjük lazúrral, a viaszolt felületről a lazúr "lecsúszik", és a stencilezett minta kiemelkedik :-) A lazúrgél pedig kicsit vastagabb anyag, így pl. a hibák eltüntetésére, az anyag kiegyenlítésére is jó.

Táblafesték, mágnesfesték: Bármire felvihető, utána krétával írhatunk rá, és visszatörölhetjük. Ha mágnesfestéket kenünk alá, akkor még pluszban mágneses is lesz a felület!

Üvegfesték: Kétféle van, az egyik kicsit áltátszó, és alkoholos, így az oldószere is. Ez inkább dísztárgyak festésére alkalmas. A másik vízbázisú, üveg- és porcelán festésre használatos, és teljesen fedő. Ez viszont kisüthető/ égethető, és utána mosogatható. A már korábban említett kontúr festékek mindkettőhöz használhatóak, univerzálisak.

Textilfesték: Ecsettel / szivacsecsettel felvihető vízbázisú festék. Festhetünk vele teljes területet, mintákat, sőt a spray változattal batikolt hatást is elérhetünk. Ha megszáradt, vasaljuk át, innentől 40 fokon mosható is lesz. (Megúszhatjuk a vasalást, ha kivárjuk az az 1-2 hetet, amíg teljesen átszárad a festék... :-)

Media permetfesték/ tinta: Az első vízbázisú, a második alkoholos festék. Fújkodva/ csöpögtetve fantáziánk szerint lehet velük kísérletezni, és sok-sok érdekes hatást elérni.

 Festési technikák: Attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni, többféle módon lehet a festéket felvinni, túl azon, hogy ecsettel simán bekenünk valamit. :-)

Apropó ecset: érdemes betárazni több méretet, és nem árt, ha van egy-két kerek-, szivacs- és hátterező ecsetünk is. Mindegyik a maga módján viszi fel a festéket, érdemes ezekkel variálva dolgozni.

Ha két színt szeretnénk összemosni, akkor ecsetünkre mindkettőből felvéve tudjuk ezt megtenni.

Vagy: az úgynevezett „szárazecset” technikával dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy éppen hogy egy kevés festéket teszünk az ecsetre (kerek ecsetre), majd papírtörlőn annak is a nagyját lekenjük, és így a majdhogynem száraz ecsettel finoman dolgozzuk el a festéket a felületen. Ezzel például kiválóan eltüntethetjük a dekupázsolt papír és a tárgy közti különbséget, és egybemoshatjuk a kettőt, átmenetet képezve.

Szintén gyakran használatos a „maszatolás”. Ekkor is, elfelejtve a szigorú kontúrokat, a munkadarabnak megfelelően felvisszük / visszaszedjük, pacsmagoljuk a festéket tetszés szerint.

De ha kontúrokat szeretnénk, akkor pl. a mintába belefestve kiemelhetjük annak vonalait, árnyalhatunk.

 

 

 

 

 

Webáruház készítés