Blog

Az adventi gyertyák színei, jelentése

2020.11.26 16:05
Az adventi gyertyák színei, jelentése

Advent a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól - ez idén november 29-e-  karácsonyig tartó időszak.

A várakozás és a készülődés időszaka, amely a karácsony előtti négy hetet öleli fel. Minden vasárnap meggyújtunk egy gyertyát az adventi koszorún. De mi is a jelentősége ennek a négy gyertyának, és a színeinek?

A katolikus népi vallásosságban minden gyertya szimbolizál valamit. Az első a hit gyertyája, Ádámot és Évát jelképezi, hiszen a bűneset után nekik ígérte meg Isten először, hogy elküldi a Megváltót.

A második a remény gyertyája, amely a zsidó népet jelképezi, akik évezredeken keresztül várták a Messiást. A harmadik, a rózsaszín gyertya Szűz Máriáé, és azé az örömé, hogy a Fiú a földre jött. A negyedik Keresztelő Szent Jánosé, aki utat készített Jézusnak az emberek szívében, ez a szeretet gyertyája.

Persze ma már nem feltétlenül a keresztény hitvilág által használt 3 lila és egy rózsaszín gyertyát használjuk az adventi koszorún. Variálhatjuk tetszés szerint, ha egy adott színvilágot szeretnénk megvalósítani a karácsonyi dekorációnál. Lehet minden arany, vagy ezüst, vagy fehéres/ jeges hatású, az asztaldísztől a karácsonyfa díszein át az ajtókopogtatóig.