3D hatások: a stencilezés fortélyai, díszítő tollakkal dekorálás

A síkból kiemelkedő mintázatok mindig feldobják, különlegessé teszik a tárgyat, amit éppen alkotunk. Ezt több módon is elérhetjük:

Stencilezés

Kell hozzá valamilyen paszta, és persze maga a stencil/ sablon. Hogy mennyire lesz a térből kiemelkedő a minta, az a stencil vastagságától függ. Első lépésként érdemes a stencilt rögzíteni maszkolószalaggal, vagy  áthelyezhető ragasztó sprayvel. Ez fogja meggátolni, hogy sablonunk önállósítsa magát és elmozduljon. Ha ezt megteszi, a paszta aláfolyhat, és a rajzolat csúnya lehet... Ezután jön maga a minta kialakítása. A legjobb  festőkést használni, amivel szép simára tudjuk egyengetni a felületet (vajas kenyér effektus). De ha kicsit megütögetjük a festőkés lapjával a már felvitt mintát, még kiemelkedőbb, kicsit rücskösebb lehet a felülete, az anyagtól függően. Végül a stencil eltávolítása: próbáljuk meg egy ponton lefogni, és óvatosan, felfelé megemelve levenni. (Lehet festékkel is stencilezni, akkor síkban lesz a mintánk az alapfelülettel).

Ez a video a stencilező pasztával készült, de bármelyik paszta alkalmas stencilezésre, és az eszköz használatát itt kiválóan el lehet lesni:

3D alapanyagok

3D golyó, és por: Vízben oldhatatlan, festhető, vagy átlátszó ragasztóval (pl. heavy body) felrögzíthető kisebb - nagyobb golyók. Por is van belőle, és külön- külön, vagy keverve a különböző szemcseméreteket, nagyon változatos textúrákat lehet kialakítani.

Ásványporok: Bele is keverhetjük valamilyen vivőanyagba (pl. akrilfesték), és festőkéssel felvihetjük, vagy rá is szórhatjuk a felületre, akár ötletszerűen elkenve, akár stencil segítségével, ahogy tetszik. Amibe keverjük, lehet színes festék, vagy átlátszó gél (pl. heavy body), attól függően, milyen hatást szeretnénk elérni. De utólag is megfesthetjük a felületet.

       


Kontúrozó, díszítő tollak

Kontúrozó festék: A vízbázisú, univerzális (süthető) festék nagyon vékony csőrű tubusokban kapható. Akár vízbázisú, akár alkoholos festék mellett nyugodtan használható. Behatárolhatunk vele egy már meglévő mintát, rajzolhatunk vele például kacskaringó indákat, kiemelhetünk vele egy területen részleteket. Ha igazán vékony vonalakat szeretnénk képezni, ezt használjuk.

  

3D dekortoll: A tubusok sűrű és lassan terülő festéket tartalmaznak, mely pöttyözésre, vonalazásra alkalmas. A rajzolt minta vastagsága attól is függ, milyen erősen nyomjuk a tubust, de mindenképpen 3D-s lesz, és a síkból kiemelkedik.

Gyöngytoll: A 3D dekortollhoz hasonlóan, térben kemelkedő, vastagabb rajzolatok készítésére alkalmas. De a festék összetételének köszönhetően picit másképp terül: a minták domborúak lesznek, az általa készült pöttyök félgömb alakúak maradnak, igazi gyöngy hatást biztosítanak.