A két eltérő stílus - antikolás, csillogás

Az antik hatás elérése

Ha úgy döntünk, hogy régies, vintage stílusban szeretnénk valamit alkotni, azt nagyon sokféle alapanyag és technika segítségével létre tudjuk hozni.

A lényeg, hogy visszafogott, tompa, "piszkos" színekkel dolgozzunk, és kicsit "koszoljuk" a felületet antikoló paszta umbra színével , vagy folyékony patinával. Koptatni is lehet a színeket, csiszolópapírral kicsit átdörzsölni a már lefestett felületet - például a fadoboz, vagy a képkeret sarkait, széleit. A cél az, hogy úgy legyen kopott, ahogy a valóságban is megviselt lesz egy sok-sok éves tárgy....

- Az előző fejezetben (lakkok) már részleteztük a repesztést, így itt most csak említés szintjén jelezzük: kiváló technika az antik hatás eléréséhez.

- Külön erre a célra kifejlesztett az antikoló festék, erről is volt már szó a korábbiakban (festékek).

Patina hatásAmikor egy régi réztárgy megöregszik, és kékeszöldes árnyalatú foltok keletkeznek rajta... hát ezt is tudjuk imitálni! És persze bármin, nem kell az alapanyagnak fémből lennie. Az egyik lehetőség: a patina effect port rászórjuk/ beledolgozzuk az alapozóval kezelt felületre, majd a 3 féle reagenst rácsöpögtetjük. Ezek elkezdenek dolgozni/ színeződni, és már készülnek is a foltok. Ezek az alapanyagok egy szettben vásárolhatóak meg.

Rozsda hatás: Mindenki látott már rozsdás lakatot, kulcsot, zárat, akármit/ bármit. Na ezt a hatást is tudjuk produkálni, hasonló módon, mint a patinánál. Rozsda effect por valamilyen pasztába, aztán jöhetnek a reagensek...

          

 

A másik lehetőség pedig, hogy a patina hatás, vagy a rozsda hatás festék szettet, és egy ecsetet használva megfestjük az ide passzoló, válogatott színekkel a felületet.

Ideális a kiszerelés, amikor mindenből csak egy kicsi kell...!

 

 

Csilivili készül - jöhet minden, ami ragyog, fénylik!

Egyéni stílus, hangulat, alkalom: sok mindentől függ, hogy miként alkalmazzuk a csillogó színeket egy tárgyon. Van, amikor elég csak jelzés szintjén itt-ott beleszőni egy kicsit, vagy sejtelmesen alkalmazni. De erőteljesen, dominánsan is használhatjuk - szikrázzon csak! - az aktuális igény szerint.

- A festékek közül a gyöngyház és a Delicate metál akrilfesték az elegáns, visszafogottabb csillogást biztosítja. A metál akrilok, különösen a Glamour család pedig szikrázó fényeket, meseszép hangulatot adnak.

- A viaszpaszták közül is választhatunk, ha a matt színnel lefestett tárgyat, annak kiemelkedő részeit akarjuk például itt- ott "becsillogtatni".

Füstfólia lap és pehely: A lapot akkor használjuk, ha egyenletesen be szeretnénk fedni vele valamit, a pelyhet pedig akkor, ha csak itt-ott, foltosan akarjuk érvényesíteni a csillogást.

Dekorfólia: Vastagabb, mint a füstfólia, de elég vékony ahhoz, hogy bármire rá lehessen simítani: a hozzá való 3D ragasztóval kombinálva különleges formákat tudunk elérni vele.

     

 

Galaxy Flakes/ pelyhek: Irizáló pelyhecskék, amiket például rászórhatunk egy öntapadó ragasztós felületre, és ott fognak csillogni. De akár egy áttetsző gömbbe is szórhatjuk, mocorgó dekorációként...

Folyékony fém: Papírt, fát, de akár egy műanyag flakont is tökéletesen fém hatásúvá tehetünk ezzel az oldószeres, magasfényű festékkel, ami terpentinnel oldható. Fontos, hogy a végén kenjük át oldószeres lakkal, hogy megóvjuk a felületet a korróziótól.