Paszták - Melyik mit tud, milyen hatást lehet vele elérni?

Ebben a fejezetben a hobbi alapanyagok közül a pasztákat és géleket járjuk körbe. Az alapozó pasztákat már kiveséztük :-), most a többi van soron.

Érdekes lehetőségeket hordoz mindegyik!

Olyan, mintha..... különböző hatások pasztákkal való elérése

Ami mindegyikre igaz: vízbázisú, stencilezhető, de ötletszerűen ide- oda is kenhető. A legjobb festőkéssel felvinni a felületre.

Kőhatású paszta: Bármire felkenhető, a színek keverhetőek, vegyíthetőek. Összemosható, és száradás után csiszolható is. Márvány, vagy kő utánzat lesz a végeredmény,még ha egy műanyag dobozra kentük is fel!

Moha- és pázsit paszta: Igazán természetes hatást tudunk vele elérni. A legjobb, ha a festőkéssel egy vastagabb felületet képezünk, amit aztán "megütögetve" a késsel, kicsit rücskösre alakítjuk. Ha még hőlégfúvóvel is megfújjuk, igazán dimbes- dombos, valós hatást fogunk kapni.

     

 

Jég- és szivárvány paszták: Együtt, és külön- külön is lehet velük varázsolni. a Szivárvány paszta átlátszóra szárad, és színes holografikus pelyheket tartalmaz. A jég hatású pedig, meglepő módon :-) fehéres, zúzmarás hatást fog kelteni.

Hó- és jégkristály paszták, tollak: Havas, és/ vagy jeges hatást szeretnénk elérni? Ők az igaziak! Finom glittereket tartalmaznak, a frissen esett havat éppúgy imitálhatunk, mint például egy jégcsapot. Üveg felületeken ragyogó hatásokat lehet velük elérni.

 

 

 

És a többi, szintén 3D-s, stencilezhető paszta?

Közös tulajdonságuk, hogy "testük" van, vékonyabb/ vastagabb rétegben használva nagyon változatos hatásokat tudunk elérni. Mindegyik vízbázisú.

Struktúrpaszta: Díszítések kialakítására, sík felületek struktúrálására alkalmas. Nagyon sokoldalúan felhasználható, például sablonozásra is. Felvihető festőkéssel, vagy akár szivaccsal is, attól függően, milyen „domborzatot” szeretnénk kialakítani.

Hópaszta: Olyasmi, mint a struktúrpaszta, de nagyobb szemcséket is tartalmaz. Ezáltal durvább lesz a felületi kiemelkedés, ideális pl. havas tájak imitálására, de másra is felhasználható.

Modellező paszták- és toll: Sokkal lágyabb, könnyebb állagúak, mint az előző versenyzők. Ezt a jó tulajdonságukat pedig nagyon jól lehet használni a különböző öntőformák esetén. Szépen belesimítjuk a formába, majd megvárjuk, amíg megszárad. A legaprólékosabb mintákat is gyönyörűen ki lehet venni a formákból.

 

 

 

 

Önmagában színes paszták, ilyen- olyan célokra, ötletekhez

Vaspaszta: A vasoxidos paszták különböző szemcseméretű vasásványokat tartalmaznak. Rusztikusan fémes vagy rozsdás hatású felületek imitálására használható. Olyan lesz a tárgy, mintha kovácsoltvas lenne :-). Fokozható a hatás antikolással, vagy pigmentpor beledolgozásával. Spatulával, vagy sablonnal is felvihető, több színben kapható.   

Stencilező paszta: Sablonozáshoz kifejlesztett színes paszta metál és gyöngyház verzióban. Vastagabb és vékonyabb stencilekhez egyaránt kiváló, könnyen kenhető, lágy állagú anyag, mely hátterezésre (pl. scrapbook technikánál) vagy fő motívumként is nagyszerűen alkalmazható.

Deluxe Paszta: Visszafogottan csillogó, elegáns metál színekkel variálhatunk. Ha szivacsecsettel visszük fel, kicsit megütögetve, még jobban érvényesül a metálos beütés, fémes hatás.

 

  

 

      

             

  

És akik extrém izgalmasan viselkednek!

Felfúvódó paszta: Érdekes anyag, ami igazán 3 dimenziós lesz! Úgy fog kinézni, mint a gyerekzoknik talpán a kis csúszásgátlók! :-)  Jól stencilezhető, önmagában fehérre fog száradni, de szinezék pasztákkal ezen változtathatunk. A puffasztás után is színezhetjük viaszpasztával, vagy media permetfestékkel. A megszáradt paszta csak hőlégfúvó hatására puffad meg. Ötlet: pecsételőre kenve is készíthetünk 3D-s mintákat!

Repedőpaszta: Kétkomponensű anyag, a hozzá való alap és a paszta egymás után használatos. Az alapszínre vigyük fel a repedőpaszta alapját, és hagyjuk áttetszőre megszáradni. A pasztát kenőkéssel vagy spatulával kenjük fel. Minél vastagabb rétegben tesszük ezt, annál mélyebbek lesznek a repedéseink. Rusztikus felületeket tudunk vele létrehozni, 3 dimenziós repedésekkel. A meseszép metál színeken kívül létezik fehérben és feketében is.

Sötétben világító glitterpaszta: Igen-igen, tényleg kitartóan foszforeszkál a sötétben, ha előtte jó alaposan megszívja magát fénnyel. Az alapszíneiben ( arany, ezüst, szivárvány), nappali fénynél is jól mutat.

 

 

 

   

 

Gélek - a festék és a paszta közti állag

Heavy body gél : Lehet átlátszó, fényes, vagy opálos, matt, mindegyik kiválóan stencilezhető, de akár rajzolhatunk is vele, pl. üvegen nagyon jól tud mutatni. Színezhető is igény szerint. Nagyon jó vivőanyag, például ásványport, glitterport beleszórva érdekes felületeket, 3D-s hatásokat tudunk elérni. További jó tulajdonsága, hogy ragasztóként is használható, és nem tolakodó, átlátszóra szárad. Így csak az általa odaragadt díszítőelem fog érvényesülni.

Csillogó gél: Átlátszó, vagy áttetszően csillogó felületet szeretnénk? Hát hiszen akkor ez az ideális jelölt!Akár egy teljes doboztetőt bekenhetünk vele, vagy stencilezéssel mintázhatunk. A színek keverhetőek.

 

 

Befejezésül, végső díszítésre vagy lezárásra

Már majdnem kész a művünk: festettünk, stencileztünk, dekupázsoltunk, esetleg repesztettünk. Ezek után jöhetnek a vékony felvitelű díszítő paszták, befejező viaszok.

Antikoló paszta: Többféle színben kapható (arany, ezüst, réz, stb.), a leggyakrabban használatos az umbra. Ez egy sötét, barnás árnyalat, a legjobb szín az antikoláshoz, mikor is az a cél, hogy tárgyunkat „öregítsük”. Repedések kiemeléséhez is kiválóan alkalmazható. Felvitele puha ronggyal történik, mellyel beledörzsöljük a felületbe / repedésekbe az anyagot. Utána a felesleget "visszaszedjük", így csak ott marad meg az anyag, ahol annak lennie kell. Színtelen viaszpasztával ez gyönyörűen megoldható. Ha végül lakkozni is szeretnénk, akkor azt oldószeres lakkal tegyük.
Viaszpaszta: Méhviasz alapú, narancsolaj tartalmú paszta, "sima", metál, és chameleon árnyalatokban elérhető. Vékony rétegben használjuk. Sötét alapra kenve irizálóan csillogó hatást kelt.

   

 

   

 

Befejező viaszpaszta: Natúr, vagy festett fa felületek védelmére szolgál. Ez lehet akár egy fadoboz, akár egy hokedli, vagy nagyobb bútor is. Vékony rétegben vigyük fel, és egy puha ronggyal dolgozzuk el rajta. Minél tovább tesszük ezt, annál fényesebb lesz a felület.