Speciális alapanyagok - az üveg és a textil dekorálása

Üvegtárgyak dekorálása

A különböző üvegtárgyak - tál, váza, pohár, vagy akár egy nescafés üveg - egyrészt persze bátran díszíthetőek minden olyan módszerrel, mint akár egy fadoboz: festhető akrilfestékkel, dekupázsolható, stencilezhető. Itt azokat az alapanyagokat vizslatjuk meg közelebbről, amik kifejezetten üvegen mutatnak jól.

Tulajdonképpen minden alapanyag, aminek a vivőanyaga átlátszóra szárad, és valami csillogó, szikrázó részt tartalmaz, az üvegen érvényesül leginkább.

Ilyen a paszták fejezetben már bemutatott jég- és hókristály, ami toll kiszerelésben is elérhető, így gyönyörű mintákat tudunk rajzolni vele. De a jég és a szivárvány paszta is hasonló hatást ér el: irizálóan, szivárványosan vagy jegesen, opálosan fog szikrázni a felület. És ott a gyöngypaszta, ami a fénylő felület mellett kicsit 3D-s hatást is kelt, természetesen a gyöngyök segítségével. Persze készíthetünk is saját elképzelés szerinti csillogós alapanyagot, pl. bármilyen színű csillámport szórva a sűrű gélpasztába... ez már fantázia kérdése.

 

Üvegfesték: Az egyik kicsit áttetszőre szárad, és alkoholos, így az oldószere is. Ez inkább dísztárgyak festésére alkalmas. A másik vízbázisú, üveg- és porcelán festésre használatos, és teljesen fedő. Ez viszont kisüthető/ égethető, és utána mosogatható. A  kontúrozó festékek mindkettőhöz használhatóak, univerzálisak. A videó alapban a kontúrozókról szól, de mivel mindkét üvegfesték fajta szerepel benne, hát itt a helye!

Chameleon üvegfesték: Különleges hatást keltő festék. Sejtelmes, nagyon elegáns, kicsit homokfúvott külsőt varázsolhatunk a felhasználásával.

  

 

Homokfúvott hatást is imitálhatunk az üvegen. Ezt egyrészt a szatináló festékkel tudjuk elérni, amit picit bevizezett, épp csak nedves szivacsecsettel, ütögetve hordunk fel a felületre.

Opál gél: Ezt a homokfúvott hatást hozhatjuk létre ezzel az anyaggal is, ugyanilyen felviteli móddal.

Opál repesztőlakk :Antikolni, repeszteni is tudunk egy üveg tárgyat, itt aztán nagyon jól évényesülhet a töredezett üveg hatása.

Transzparens repedő gél: Az előző versenyzőtől abban különbözik, hogy vastagsága, mélysége lehet a repedéseknek. A lakkal szemben itt spatulával mi alakítjuk ki a gél, és ezáltal a repedés vastagságát. A felületet, sőt magát a második fázisú gélt is bátran színezhetjük tovább, a hozzá való, szintén átlátszó színezővel.

 

 

 

Tükör permetfesték spray: Óriási találmány, az egyik kedvenc anyagunk... :-) Talán a legegyszerűbb vele dolgozni, és nagggggyon látványos! Külön van üvegre, és külön átlátszó műanyagra való, ezt nem szabad keverni. A lényeg az, hogy a permetet ráfújjuk akár teljesen a felületre, akár foltokban. Hamar megszárad, kicsit legyezhetjük is, de az alkohol gyorsan elillan. Stencilbe is fújhatjuk. Trükk: ha öregíteni akarjuk, egy kis ecettel spricceljük meg, vagy csöpögtessük rá. Ez felmarja a foncsort, és olyan lesz a felület, mintha az idő vasfoga kikezdte volna a tükröt. Viszont mindenképpen kell neki egy védő lakk réteg, ha már nem akarjuk tovább rongálni... :-)

 

Textil díszítés

A textil alapanyag ugyanúgy dekorálható, mint bármi más. De a felhasználható festékek, ragasztók eltérnek. Itt fontos, hogy az anyag ne keményedjen meg, hanem hajlékony, rugalmas maradjon. Ezért például a dekupázsolásnál külön erre a célra kifejlesztett textil ragasztólakkot használjunk.

Textilfesték: Ecsettel / szivacsecsettel felvihető vízbázisú festék. Festhetünk vele teljes területet, mintákat, sőt a spray változattal batikolt hatást is elérhetünk. Ha megszáradt, vasaljuk át, és ezután 40 fokon mosható is lesz.

 

A festékek vízbázisúak, tökéletesen stencilezhetőek, és a színek keverhetőek. Kapható hozzájuk lassító folyadék, ha ezzel kezeljük előtte a textilt, jobban tudunk a részleteken dolgozni, és kevesebb festéket is fogunk felhasználni. Ezzel az anyaggal hígíthatjuk is a festéket. Rövid, de erős sörtéjű ecsettel dolgozzunk, mivel a festéket bizonyos esetekben nem elég csak "megmutatni" az anyagnak, hanem alaposan bele is kell dolgozni.

Textil medium:  Fontos szempont itt is, hogy rugalmasra szárad. A textilfestékek hígításához, a színek halványításához is tudjuk használni, de ragasztóként (textilt a textilhez) is üzemel... Felhordva a felületre, vagy stencilbe kenve szórhatunk rá pl. csillámport, vagy bársonyport, nagyon izgi hatásokat tudunk vele elérni... !

Persze más alapanyaggal is variálhatunk, egy felfúvódó pasztával kialakított mintát is tudunk vele színezni. Így készült az alábbi barokkos díszpárna is.