Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Elérhetőségek
Papelito 29 Kft.
Telefon: +36-1/215-0506
+3630/958-5991
Cím: 1089 Budapest, Orczy út 27.
Nyitva: H-P 10-18h.
Közösségi oldalak

okostelefonVásároljon oldalunkon kényelmesen mobilról is!

Házhozszállítás

Naptár
2020. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
Látogató számláló
0
1
9
0
0
6
3

Lakkok, repesztés

Kezdjük a befejező lakkokkal. Elkészült a mű, minden a helyén, gyönyörködünk benne. Ahhoz viszont, hogy ez ne csak most, hanem a későbbiekben is meg tudjuk tenni, adjunk egy védő lakkréteget. Dísztárgynál sem árt, de használati tárgynál erősen ajánlott.

Matt lakk:Vízbázisú, felkenéskor kicsit fehéres, opálos a színe, de teljesen észrevehetetlenné, átlátszóra szárad. Mintha ott sem lenne, csak a védő funkcióját tölti be. Antikolt, kopottas tárgyaknál ideális.

Fényes lakk: Ez is vízbázisú, de szép, fényes felületet biztosít, és persze védi a tárgyat.

Fényes lakk, oldószeres: Nagyon szépen terülő, magas fényű lakk. Leginkább akkor használjuk, ha repesztőlakkokkal dolgoztunk előtte, vagy füstfóliával. Ennél a két technikánál kötelezően ezt kell használni! Az ecset alkoholos oldószerrel mosható ki.

Üveglakk: Ha azt szeretnénk, hogy a már dekorált, majdnem kész tárgy olyan hatású legyen, mint a csempe felülete... Vastagnak tűnő, fényes lakkréteget tudunk általa készíteni. Üveggyantának is hívják, a módszert pedig csempetechnikának.

 

Bútorfestéshez külön alapozót, és befejező lakkokat / waxot ajánlunk, amik speciális összetevőjük miatt jól bírják a nagyobb igénybevételeket.


És ha már szóba kerültek a repesztőlakkok, itt és most pedig repeszteni fogunk! :-)

Fontos! Ahogy már írtuk, az összes, repesztéssel díszített felületre érvényes, hogy befejezésképpen ne vízbázisú, hanem oldószeres lakkot használjunk. Az előbbi ugyanis szétkapja a repesztett lakkot…!

Egykomponensű repesztőlakk: Ennek használatakor két festékréteg közé kenjük fel a lakkot (ezért köztes repesztőnek is hívják). A másodjára, felülre felvitt festékréteg fog megrepedezni, és a repedésekből előbukkan az alsó szín. Vagyis: elsőként azt a színt kenjük fel, amilyent majd a repedésekben látni szeretnénk. Ezt kenjük le a lakkal. Ha megszáradt, jöhet a második színű festék, ami erőteljesen térjen el az elsőtől!                                                          
Fontos, hogy a második festék felvitele viszonylag lendületesen történjen. Lehetőleg ne, vagy ha muszáj, hát nagyon gyorsan menjünk vissza a már lekent felületet javítani, mert a repedezések azonnal megindulnak, és a belejavítás meg fog látszani!
Más repedések keletkeznek, ha a két festék felvitelének iránya megegyezik, és más, ha eltér, pl. merőleges egymásra. Metál és gyöngyház festékekre nem hat a lakk, azok nem repednek.
A következő repesztőlakkokra egyaránt jellemzőek az alábbiak:

Mindegyik kétfázisú, melyek felhasználása a következőképpen történik. A már feldíszített felületre felvisszük az 1. fázist, és lehetőség szerint hagyjuk magától áttetszőre megszáradni. Ha erre nincs időnk/ türelmünk, akkor a hajszárítót csak távolról, és ne forró levegővel használjuk. A teljesen száraz felületre visszük fel a 2. fázist, amit viszont már lehet "sürgetni" nyugodtan, de szintén  csak a fenti módon!

Mindegyik felhasználható üvegre is (meg sok minden másra), de az opál repesztő csak üvegen érvényesül.

A repedések mélysége nagymértékben függ a hőmérséklettől – szereti a meleget! -, a felvitel irányától, és elsősorban: a felvitt anyag vastagságától! Egy körömlakk vékonyságú rétegnél nincs, ami megrepedjen, tehát ne spóroljunk az anyaggal.

A 2. fázist többen ujjukkal összedolgozzák az elsővel, úgymond „belemasszírozzák”. Nekem ebből még semmi jó nem sült ki :-( , nem repedt meg, viszont az ujjlenyomataim kiválóan beleszáradtak… szóval én hagyom inkább szépen magától dolgozni az anyagokat.
Érdemes 1-2 napig békén hagyni, ugyanis a repedések még alakulgatnak azután is, hogy megszáradt az anyag. Ahhoz, hogy látványosan kiemelkedjenek a repedések, emeljük ki őket. Antikoló pasztát vigyünk fel egy puha rongyra, dörzsöljük bele a mélyedésekbe a kencét. A fölösleget pedig töröljük vissza a felületről.

És akkor a fajták:

Classic repesztőlakk: Régi tárgyak repedezettségét imitálja, mélyebb, vastagabb, viszonylag szabályos repedések keletkeznek általa.                                                            

Finomvonalas repesztőlakk: Hajszálvékony repedések keletkeznek általa, mint pl. a régi porcelánokon. Nagyon jól mutat például a karácsonyi polisztirol gömbök díszítése során...


Random repesztőlakk: Ahogy a nevében is benne van, ötletszerűen, össze-vissza reped, akkor is, ha egy irányban visszük fel. Vékony és vastag repedések egyaránt megjelennek.

Mikro repesztőlakk: Egészen apró hálózati repedéseink lesznek, szintén függetlenül a felvitel irányától. Egy fa karkötő pl. lefestve, és utána ezzel kezelve olyan hatásúvá válik, mintha krokodilbőrből lenne…! :-)

Opál repesztőlakk: Üvegre felkenve a repedések közötti felület tejfehéren matt és opálos lesz, mintha maratva lenne.                                                    

 

És egy kakukktojás a lakkok között: a repedőpaszta. Ennek is van egy alapozó anyaga, úgyanúgy kell dolgozni vele, mint a lakkokéval. Felkenjük, és hagyjuk áttetszőre megszáradni. Utána a pasztát spatulával, késsel, kézzel felkenve 3D-s hatást érhetünk el. Attól függ ez a 3 dimenzió, vagyis a repedések mélysége, hogy milyen vastagon kenjük fel az anyagot. Itt is fontos, hogy a felület alapszíne erősen eltérjen a paszta színétől, mert az fog a repedésekben előbújni.


          

 

 

 

Webáruház készítés